4 trends & ontwikkelingen binnen de supermarktbranche

Avatar foto
Geschreven door Miloe Deenen
30-12-21

Het is weer het einde van het jaar. Alle clichés worden weer even uit de kast getrokken: ‘wat vliegt de tijd toch he…’, ‘het lijkt als de dag van gisteren dat…’. Jazeker, ook dit jaar is het een veelbewogen jaar geweest. Stiekem hebben we met velen gehoopt dat Covid-19 dit jaar minder parten zou gaan spelen, maar niets is minder waar. Aan de keerzijde hiervan heeft het ook wat gebracht voor de retailbranche. Zowel kansen als uitdagingen, allemaal ontwikkelingen waar we iets mee kunnen. Om even vooruit te blikken op de komende tijd, hebben we een aantal trends onder de loep genomen, waar we ook het komende jaar iets mee kunnen.

Meer gebruik van smartphone in de winkel

Technologische ontwikkelingen binnen de supermarktbranche grijpen in een vlot tempo om zich heen. Waar we een jaar of 2 geleden nog boodschappen deden op de traditionele manier, zijn zelfscankassa’s en mogelijkheden om digitaal te sparen inmiddels niet meer weg te denken uit het hedendaagse beeld. Deze ontwikkeling gaat steeds meer in op het letterlijk mobieler maken van de winkelomgeving. In Amerika en Japan zijn er verschillende testcases waarbij het nog een stapje verder gaat. Zo zijn ze in deze landen aan het experimenteren met het afrekenen via de mobiel. Hierbij hoeft de consument dus eigenlijk alleen de artikelen te scannen met de telefoon en wordt het bedrag afgeschreven wanneer je de winkel verlaat. Ik ben erg benieuwd hoe de consument dit gaat ervaren en hoe men de oudere doelgroep hierin mee gaat nemen! Lees hier meer over deze ontwikkelingen & tests.

Toename van technologische risico’s

Alle extra technologische snufjes in de supermarkt maken het een stuk gemakkelijker en efficiënter voor de klant om zich te bewegen door de winkel. Wel nemen deze ontwikkelingen ook de zekere risico’s met zich mee; men raakt steeds meer afhankelijk van data en systemen. Naar verwachting is dit ook een onomkeerbaar fenomeen, al is het belangrijk om ook stil te staan bij de uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Hoe houdt u bijvoorbeeld grip op de diefstal binnen uw winkel? Aan de ene zijde wordt alles transparanter door alles te koppelen aan een klantprofiel, aan de andere kant zal er veel meer controle uitgevoerd moeten worden voor de ‘minder rechtvaardige kopers’. Hoe zie je namelijk het verschil tussen iemand die gewoon de winkel uitloopt zonder te betalen en iemand die wel met een gekoppelde app shopt? En hoe gaat het dan met de persoonsgegevens die verwerkt worden in die app? Is het ethisch verantwoord om hierop in te spelen of zullen steeds meer consumenten zich afvragen wat er met deze gegevens gebeurd? Dat zijn interessante discussies die zeker in de toekomst nog zullen gaan volgen. Én waar we eigenlijk stiekem nu al over na moeten gaan denken, voordat de ontwikkelingen de tijd inhalen.

De bewuste & gezonde keuze

De 3 G’s worden steeds belangrijker binnen de supermarktbranche: gezond, gemak & goed (voor mens & natuur). De consument redeneert steeds meer in het perspectief van duurzaamheid. Het verschijnen van diverse documentaires en onderzoeken voedt de consument met feiten. Hierdoor ontstaat steeds meer de bewustwording dat de manier hoe we op dit moment de wereld ‘gebruiken’ niet houdbaar is. Vooral bij de jongere generatie. Er zal dus iets moeten veranderen! Deze verandering heeft flink wat voeten in aarde, maar is absoluut niet onmogelijk. En in één keer het gouden ei vinden, is ook zeker niet nodig voor de consument. Iedere stap naar een gezondere en leefbaardere wereld is er eentje. Stap voor stap en samen komen we er wel!

De toegevoegde waarde van de fysieke supermarkt

Ook in 2021 hebben we de stijging van de online concurrentie zien groeien binnen de supermarktbranche. Dit jaar heeft vooral in het teken gestaan van snelheid & gemak. De komst van flitsbezorgers als Flink en Gorillas heeft hier zeker aan bijgedragen. Deze toename op het online gebied maakt dat men gaat bedenken: wat is de toegevoegde waarde van de fysieke supermarkt om de hoek? In een eerdere blogpost zijn we hier al kort op in gegaan en eigenlijk blijven we bij dezelfde uitkomst: de fysieke winkel gaat steeds meer in het teken staan van beleving. Het kennen van je klant is hierbij zeer belangrijk! Lokale initiatieven die uw klanten fans maken van uw winkel. Puur door hen een extraatje te geven om naar uw winkel te komen. Deze beleving kan terugkomen in veel verschillende mogelijkheden. We drinken graag een kopje koffie (of thee) met u om deze lokale marketing voor uw winkel en uw marktgebied uit te werken in een strijdplan.

Zoals we al zeiden: het is een veelbewogen jaar geweest waarin weer veel ontwikkelingen de revue zijn gepasseerd. Natuurlijk zijn er naast bovenstaande ontwikkelingen nog veel meer trends te ontdekken binnen de markt. Hopelijk hebben we u met deze blog een klein inkijkje kunnen geven en wat leuke vragen bij u opgegooid. Wij binnen Local Loyalty Group zitten natuurlijk ook niet stil en zijn ook druk bezig met het interpreteren van deze trends binnen onze diensten & producten. Zo hebben we een aantal weken geleden de eerste test gehad met onze zegeldispenser bij de zelfscankassa’s, zijn we druk aan de slag met het ontwikkelen van een app en nemen we het kopje duurzaamheid standaard mee in onze te ontwikkelen diensten & producten. Wilt u meer weten over hoe we deze tools in kunnen zetten binnen uw winkel? Of bent u gewoon nieuwsgierig waar we allemaal mee bezig zijn? Schroom dan zeker niet om contact met ons op te nemen.
Voor nu wensen we u een prettige jaarwisseling en op naar een enerverend nieuwjaar!

Reacties

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kunnen wij u ergens mee helpen?

U kunt te allen tijde contact met ons opnemen om in gesprek te gaan hierover. Het contactformulier kunt u invullen op deze pagina of mail/bel ons direct met de gegevens hieronder. We komen graag met u in contact!

    Blijf nog even hangen er is nog meer te lezen