5 tips om uw lokale trots te omarmen!

Avatar foto
Geschreven door Miloe Deenen
05-08-22

Hoe onderscheidt u zich in de huidige markt? Het is een vraag waar veel ondernemers mee rondlopen. Wat maakt u onderscheidend ten opzichte van uw concullega’s? Een tijd geleden was het alleen nog kleuren die tegen elkaar ‘strijden’. Tegenwoordig is de dichtheid van supermarkten bij elkaar hoger, waardoor ook kleur tegen kleur gaat strijden. Natuurlijk zijn er een aantal praktische zaken die uw winkel kunnen onderscheiden van uw concullega’s, zoals bijvoorbeeld de locatie van de supermarkt, de grootte en de routing in de winkel. Om uw winkel verder te kunnen onderscheiden is het belangrijk om nieuwe klanten te blijven werven en juist ook klanten te binden aan uw winkel. Echte fans creëren dus! Maar hoe kunt u dat het beste doen? Ons antwoord: omarm de lokale trots! Dat spreekt namelijk het hart van uw klanten aan. Wanneer u investeert in lokale trots en oog heeft voor uw winkelend publiek, dan worden die klanten échte fans van uw winkel. Hoe? Hieronder geven we u 5 tips voor het omarmen van de lokale trots.

Tip 1: Zet lokale bezienswaardigheden in de spotlight

Ieder dorp of stad heeft bezienswaardigheden met een verhaal. Dit kunnen gebouwen zijn, maar ook natuurgebieden, beelden of bruggen. Deze verhalen mogen verteld en geëerd worden! Ze zullen ook de klanten uit uw buurt aanspreken: voor velen zal het herkenbaar zijn en sommigen zullen er juist van leren. Zij waren bijvoorbeeld nog niet op de hoogte van de verhalen uit hun eigen stad of dorp. Aan u dus de eer om deze verhalen over te brengen naar uw klanten en hen verder te verbinden aan deze verhalen en historie. Uw betrokkenheid bij deze lokale trots, zal uw klanten laten zien dat u hart hebt voor de buurt en alles wat daarbij hoort.
Afhankelijk van het aantal bezienswaardigheden kunt u een geschikte manier vinden om deze in de spotlight te zetten. Heeft u maar een paar bezienswaardigheden, dan kunt u deze laten vangen in een op maat gemaakte tekening voor op bijvoorbeeld een bigshopper of puzzel. Heeft u meerdere prachtige bezienswaardigheden? Bundel deze verhalen dan in een Historisch verzamelalbum met stickers of in een gepersonaliseerd Ganzenbord. Zo komen alle mooie verhalen samen, kunnen klanten deze bij u verzamelen en eert u de lokale trots!

Tip 2: Steun lokale initiatieven

Wij houden van lokale initiatieven! Deze kunnen ook in uw dorp of stad ondersteund worden. Hoe? Denk hierbij aan goede doelen of het verenigingsleven, scholen en verzorgingshuizen. Al deze initiatieven kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken! Stiekem schiet dit er vaak bij in bij uw klanten of weten ze niet van het bestaan van deze initiatieven af. Door boodschappen te doen in uw supermarkt, worden ze op de hoogte gebracht van de mogelijkheden én kunnen zij zelf deze initiatieven ondersteunen. Voor het verenigingsleven zijn er verschillende mogelijkheden te vinden om hen te steunen. Een sticker-verzamelalbum met alle leden van de vereniging is vaak een schot in de roos! Om het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) ook verder te onderbouwen, kunt u een aantal albums en stickers doneren aan bijvoorbeeld een verzorgingshuis. Zo blijven de ouderen uit uw buurt ook betrokken bij de jongere generatie én zorgt u voor een leuke dagbesteding voor de bewoners!
Wilt u uw klanten mee laten beslissen waar de donatie naartoe gaat? Dan kunt u het beste gaan voor een inzamelactie, zoals de Beetjes. Tijdens deze actie kunnen uw klanten muntjes inzamelen voor verschillende verenigingen, waardoor het te verspreiden bedrag verdeelt wordt. Zo kunnen uw klanten alle verenigingen een beetje helpen! Natuurlijk hoeven dit niet alleen verenigingen te zijn en kunnen er ook goede doelen, scholen of verzorgingshuizen aan gekoppeld worden.

Tip 3: Presenteer lokaal assortiment in uw winkel

Men beseft steeds vaker wat er in het productieproces van voeding gebeurt en dat de massaproductie een flinke impact heeft op de wereld waar we in leven. Zo vinden klanten het dus steeds fijner en belangrijker om lokale producenten te ondersteunen door (een deel van) hun voeding daar te kopen. U kunt deze lokale producent natuurlijk ook in het zonnetje zetten in uw winkel! De toevoeging van dit lokale assortiment verrijkt uw winkel met een breder aanbod en geeft uw klanten de kans om een bewustere keuze te maken. Én dus de lokale producent te ondersteunen! Om het lokale assortiment een goede plek op de winkelvloer te geven, kunt u kiezen voor een shop-in-shop. Dit kunt u gemakkelijk doen door het gebruik van een Proteus display. Een duurzame optie, multi-inzetbaar en mooie eye-catcher op de winkelvloer.
Een lokaal assortiment kunt u natuurlijk ook op uw Social Media kanalen of in uw SuperFan app onder de aandacht brengen. Zo zoekt u de optimale kruisbestuiving op tussen on- en offline!

Tip 4: Organiseer of haak in op lokale evenementen

Ieder jaar zijn er wel speciale lokale evenementen en gelegenheden, zoals Carnaval of Sinterklaas, een plaatselijk concert of een sport gerelateerd evenement. Dit zijn prachtige mogelijkheden om als lokale ondernemer op in te haken. Zo kunt u voor een redelijk makkelijk optie gaan, namelijk sponsoren, maar u kunt er natuurlijk ook een eigen concept voor ontwikkelen. Met Carnaval kunt u bijvoorbeeld op maat gemaakte Carnavalpins uitbrengen. Of u ontwikkelt een spaarconcept voor korting op kaartjes van een lokaal evenement. Het is natuurlijk ook altijd mogelijk om een eigen evenement te organiseren. Trakteer uw klanten bijvoorbeeld op een Pannakooi evenement met de lokale voetbalvereniging of organiseer een spelletjesmiddag voor jong & oud met puzzels, Ganzenborden en/of waterspelletjes. Dit zorgt zeker voor reuring rondom uw winkel en er zal nog lang over nagepraat worden door de hele buurt!

Tip 5: Profileer uw personeel als ambassadeur

De laatste, maar vooral niet de minst belangrijke: uw personeel als ambassadeur gebruiken. Uw klanten komen vaak in de winkel en zien daar de verschillende gezichten regelmatig terug komen. Een stukje herkenning is natuurlijk al een pluspunt, al is de gastvrijheid en interactie met uw personeel natuurlijk het ultieme visitekaartje van uw winkel. Erkenning voor uw personeel is de sleutel om dit visitekaartje optimaal neer te zetten. Zo kunt u bijvoorbeeld uw personeel gaan gebruiken in POS uitingen of Social Media. Laat hen vanuit hun expertise het verhaal vertellen. Geef uw winkel een gezicht en laat uw personeel hun trots overbrengen naar uw klanten. Daarnaast kan een motiveringscampagne voor uw personeel ook een extra trigger zijn voor hun intrinsieke motivatie. Wanneer men zich gewaardeerd voelt, zullen de meeste ook een stapje extra zetten en als echte ambassadeur uw winkel ondersteunen!

Zo, dat waren een aantal tips over hoe u uw lokale trots kunt omarmen!

Deze tips vergroten uw betrokkenheid bij uw lokale trots en hebben een positieve bijdrage aan MVO. Daarnaast zijn het elementen waarmee u uw klanten kunt veranderen in échte fans! Hopelijk heeft u hiermee wat inspiratie opgedaan om er zelf mee aan de slag te gaan. Óf, u kunt een belletje plegen naar Local Loyalty Group en het wordt voor u geregeld, van A tot Z! We adviseren u graag met een op maat gemaakt lokaal marketing plan en zorgen ervoor dat de lokale trots hoog in het vaandel staat voor u en uw klanten!

Reacties

Reacties zijn gesloten.

Wij helpen u graag met de uitwerking om uw lokale trots te vieren!

Neem via onderstaande gegevens contact met ons op voor een vrijblijvend advies. U kunt natuurlijk ook uw gegevens achterlaten in het contactformulier. We komen graag met u in contact!

    Blijf nog even hangen er is nog meer te lezen