Hoe zorgt u voor een gericht jaarplan voor uw lokale marketing?

Avatar foto
Geschreven door Miloe Deenen
06-10-22

Het laatste kwartaal van het jaar is aangebroken. Hoogste tijd om vooruit te kijken naar het komende jaar! Een goede voorbereiding is het halve werk zeggen ze vaak. En wij helpen u hier graag bij. Maar waar begint u? In deze blog nemen we u mee door 5 concrete stappen om een start te maken aan uw lokale marketingplan voor 2023. Aan het einde van deze blog vindt u ook de gratis template Lokale marketing jaarplanner 2023, waarmee u direct actie kunt ondernemen. Zo gaat u goed voorbereid het nieuwe jaar in met een duidelijk plan voor uw lokale marketing!

Stap 1: Evalueren afgelopen jaar

Voordat u vooruit gaat kijken, is het verstandig om ook terug te kijken naar dit jaar. Of wellicht wilt u meerdere jaren onder de loep nemen. Er is namelijk veel te leren uit eerdere ervaringen.
Om inzicht te krijgen in uw lokale marketing van het afgelopen jaar kunt u zich de volgende vragen stellen:

 • Hoe is het jaar verlopen op het gebied van lokale marketing?
 • Wat is er goed gegaan? Wat kon beter?
 • Heb ik doelen gesteld? Zo ja, zijn deze doelen behaald?
 • Welke projecten waren succesvol? Waarom waren deze juist succesvol?

De antwoorden op deze vragen kunt u kort en bondig opschrijven. Bent u visueel ingesteld? Een tip: Werk met markers om de verschillende disciplines aan te geven. Geef positieve punten bijvoorbeeld een groene kleur, leerpunten een roze kleur en aandachtspunten een gele kleur. Zo kunt u gemakkelijk alle informatie overzichtelijk maken.

Stap 2: Wat zijn de ontwikkelingen om u heen?

Zo, u heeft een recap gemaakt van het afgelopen jaar. Helemaal top! Tijd om verder te gaan naar het komende jaar. Het slimste is om van groot naar klein te werken, dus van het grote plaatje naar de concrete invulling. Dit is ook wat wij in de volgende stappen gaan doen!
Eerst gaan we kijken naar de diverse ontwikkelingen. Dit kunnen ontwikkelingen zijn in supermarktbranche, maar ook bijvoorbeeld op maatschappelijk niveau. Wat zien we gebeuren in de wereld om ons heen? Wat zal het komende jaar centraal staan? Deze blik naar buiten helpt u om in te spelen op deze ontwikkelingen en meer relevantie toe te voegen aan uw lokale marketing.

Stap 3: Wat is het doel voor komend jaar?

Een lokaal marketingplan maken is natuurlijk leuk, maar als er geen doelstelling geformuleerd is, wordt het niet bepaald een samenhangend verhaal. Althans, die kans wordt een stuk kleiner. De grote vraag die u dus moet gaan beantwoorden is: Wat wilt u bereiken met uw lokale marketing? Wanneer is het voor u succesvol? Aangezien dit zeer brede vragen zijn, geven we een aantal hulpvragen om tot een concreet antwoord te komen:

 • Wilt u nieuwe klanten werven, klanten vullen of klanten binden?
 • Welk onderwerp gaat een grote rol spelen komend jaar? Denk hierbij aan nationale kernwaarden of lokale pijlers.
 • Is er een specifieke productcategorie die aandacht nodig heeft?
 • Wat moet er aan het einde van het jaar gemeten kunnen worden om het succes te bepalen?

Door deze vragen te beantwoorden, kunt u een hoofddoel en (eventueel) een aantal subdoelen formuleren. Dit geeft u houvast om de verdere invulling gemakkelijker te noteren. Een tip: formuleer de doelen SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdsgebonden)! Dit helpt u om de doelen ook uiteindelijk te kunnen meten en evalueren.

Stap 4: Hoe kunt u uw klanten in het hart raken?

In de vorige stap heeft u het doel van komend jaar benoemd. Bij deze stap is het belangrijk om te kijken hoe u uw doel kunt gaan verwezenlijken. Hiervoor moet de boodschap natuurlijk goed aankomen bij uw klanten. Maar hoe zitten uw klanten eigenlijk in elkaar? Wat vinden zij belangrijk? Wat speelt er in de gemeenschap en wat houdt de gemoederen bezig? Vanuit het hoofdkantoor ontvangt u waarschijnlijk al veel informatie over wie uw klanten zijn en hoe hun profiel eruit ziet. Deze informatie kunt u mooi samenvoegen met de lokale invalshoek van uw klanten. Deze 2 componenten samen maken de ideale mix van benodigdheden om de vraag ‘Hoe kunt u uw klanten in het hart raken?’ te beantwoorden.

Stap 5: Wat zijn de bijzondere momenten komend jaar?

Nu de overkoepelende informatie inzichtelijk is, zijn we aangekomen bij de laatste stap in het verzamelen van de input. Dit is de meest concrete stap, namelijk het benoemen van bijzondere momenten van het komende jaar. Ieder jaar staan er wel leuke dingen te gebeuren. Hierbij kunt u denken aan zaken die uw winkel aangaan, zoals een verbouwing of een opening, maar ook aan zaken die om u heen gebeuren. Bijvoorbeeld bij een concullega, in de buurt of bij een lokale vereniging. We hebben weer een aantal vragen opgesteld die u hierbij kunnen helpen:

 • Wat staat er te gebeuren in/rond mijn winkel dit jaar? Een jubileum? Verbouwing? Opening? Afsluiting van de wijk?
 • Zijn er lokale evenementen gepland waar ik iets mee wil? Een festival? Sportevenement? Kinderaangelegenheden?
 • Zijn er lokale initiatieven die belangrijk zijn? Jubileum van de stad/dorp? Goede doelen die opgericht zijn? Samenwerkingen uit de buurt?
 • Wat gebeurt er bij mijn concullega’s? Verbouwing van de winkel? Opening van een nieuwe winkel?

Door deze zaken te noteren krijgt u een globaal inzicht in de agenda van uw winkel en de buurt. Dit helpt u in de invulling van de agenda van uw lokale marketingplan. Het zijn namelijk allemaal mogelijke aanhakers voor in uw lokale marketingplan.

En nu… Invullen maar in het gratis template!

Yes, alle input is verzameld! Nu is het tijd om alles overzichtelijk bij elkaar te zetten en de daadwerkelijke invulling te maken van de lokale marketingkalender. Hiervoor hebben wij een gratis template ontwikkeld, namelijk de Lokale marketing jaarplanner 2023. Hieronder kunt u de template downloaden:

Heeft u hulp nodig bij het invullen van de template? Dan staan onze accountmanagers voor u klaar! Zij helpen u graag vooruit en adviseren u over de concrete invulling van de lokale marketing jaarplanner. Neem contact met ons op door uw gegevens achter te laten in het contactformulier hieronder. Dan zullen we z.s.m. contact met u opnemen om een afspraak in te plannen. Op naar een mooi jaar met doeltreffende lokale marketing!

Reacties

Reacties zijn gesloten.

Kunnen wij u helpen met het invullen van uw lokale marketing jaarplan?

We staan klaar om u hierbij te ondersteunen. In het contactformulier kunt u uw gegevens achterlaten. Dan nemen we z.s.m. contact met u op! U kunt natuurlijk ook direct contact met ons opnemen met onderstaande gegevens. We horen graag van u!

  Blijf nog even hangen er is nog meer te lezen