Lokale marketing met impact

Avatar foto
Geschreven door Miloe Deenen
04-10-21

Lokale marketing speelt ook binnen de retail een steeds grotere rol. Het succes van een supermarkt wordt namelijk in toenemende mate bepaald door de manier waarop ondernemers inhaken op hun lokale markt. Dit gebeurt door het gebruiken van lokaal assortiment, inzet van lokale acties en nog veel meer elementen. Waar klanten in de periode rond corona voor enorme omzetten zorgden, is de uitdaging nu vooral om deze klanten ook te behouden. Juist de kleinere, lokale winkels zijn onder invloed van corona weer meer gevonden. De cruciale vraag is nu of deze winkels al die klanten hebben kunnen overtuigen en ze blijven komen als de situatie weer normaal is. Hoe zorgt u er als supermarkt voor dat uw klanten geraakt worden?

Beleving
Beleving is hierin een belangrijk onderdeel. Klanten willen tegenwoordig meer en meer een totale beleving ondergaan wanneer zij een bezoek brengen aan de supermarkt. De supermarkt is steeds vaker een plek waar men naartoe gaat om niet alleen de dagelijkse boodschappen te doen, maar ook te ervaren en te ontmoeten. Denk bijvoorbeeld aan de foodmarkt van Jumbo. De zintuigen worden op de winkelvloer geprikkeld en steeds meer supermarkten spelen hierop in; denk aan het zien, voelen, ruiken, proeven, ontdekken en vergelijken op de winkelvloer. De klant een beleving meegeven kan op verschillende wijzen. Denk aan food & drinks, visuele beleving, technische beleving of interactieve beleving. Momenteel zijn er tal van winkels die hier al op inspelen, dit zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. In dit blog kunt u hier onder andere over lezen.

Lokale marketing inzetten
De klanten op de winkelvloer zijn grotendeels lokale klanten. Uw klanten willen weten wat er in de winkel en omgeving bij hun in de buurt gebeurt. Uiteindelijk is het zaak om lokaal aan te haken bij de juiste partijen en ervoor te zorgen dat mensen de winkel weten te vinden. Het is daarom cruciaal om als supermarkt lokaal aanwezig te zijn op de plekken vanuit waar u de markt bedient, vanzelfsprekend zowel online als offline. Een belangrijke reden waarom klanten terugkeren, is de persoonlijke band die ze met de winkel opbouwen. Investeren in de lokale gemeenschappen waarin de winkel actief is, is een ideale manier om deze relaties op te bouwen en te versterken. Hoe sterk PLUS van Dijck uit Venray daar in is leest u hier. Het sponsoren van lokale evenementen, actief aanwezig zijn op social media en het aanbieden van lokale promoties dragen wezenlijk bij aan het versterken van de lokale band. Uiteindelijk wilt u van uw klanten échte fans maken!

Kunnen wij met u meedenken over lokale marketing?

Wij sparren graag met u over de mogelijkheden en hoe wij denken dat van klanten fans gemaakt kunnen worden. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen!

Kom in contact
Voorbeeld lokale marketing in Breda

Historie van Breda
Zie hierboven voor een voorbeeld van een lokale promotie die impact heeft op de winkelvloer. Voor een aantal Jumbo’s in Breda heeft Tomorrow een actie opgezet, waarin de rijke historie van de stad terug komt. In dit project is op lokaal niveau een samenwerking geweest vanuit Tomorrow met Erfgoedvereniging Engelbrecht van Nassau en de Bredase supermarkten van Jumbo. Op de te sparen stickers zijn historische gebeurtenissen afgebeeld. Denk hierbij aan het Turfschip en de ontdekking van het 14e-eeuwse paneel van middeleeuws Breda, maar ook nieuwe ontwikkelingen zoals de Nieuwe Mark. Op deze manier is het een mooie actie voor een brede, lokale doelgroep.

De actie werd op een leuke manier afgetrapt. Kijk snel hieronder voor de video!

Lokale marketing inzetten? 
Het is slechts één van de vele voorbeelden waarop op lokaal niveau impact gemaakt kan worden. De komende tijd zullen we hier vaker op in gaan spelen via onze diverse kanalen, dus houd dit zeker in de gaten! Heeft u zelf nog voorbeelden van succesvolle, lokale marketing op de winkelvloer? We horen het graag!

Reacties

Abonneer
Laat het weten als er
guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wilt u graag sparren met ons over de mogelijkheden voor uw winkel?

U kunt te allen tijde contact met ons opnemen om in gesprek te gaan hierover. Het contactformulier kunt u invullen op deze pagina of mail/bel ons direct met de gegevens hieronder. We komen graag met u in contact!

    Blijf nog even hangen er is nog meer te lezen